Harry Potter i Ukleto dete - J.K.Rowling, Džon Tifani i Džek Torn

Devet godina od izlaska poslednje knjige o Hari Poteru, izašao je dramski tekst "Harry Potter i Ukleto dete" i sve nas vratio u taj magični svet koji smo toliko voleli. 

Kako smo dugo očekivali bilo šta vezano za Hari Poter svet imali smo velika očekivanja i kada je ova knjiga izašla izazvala je mnoga razočarenja kod istinskih fanova. Sva ta magija, likovi koje smo voleli i stil pisanja na koji smo navikli i na kraju smo dobili dramski tekst. I to je nešto, slažemo se, ali moglo je to mnogo bolje. I dramski tekst je bolji od predstave kojoj ne možemo da prisustvujemo, ali bi prava knjiga bila mnogo bolja opcija. U tome se svi slažemo!

U redu, tu su likovi koje pamtimo ali su se oni izmenili i odrasli. Imamo nove sa kojima se tek upoznajemo ali kako je opisa malo a dijaloga puno (setimo se - dramski tekst) ne možemo da steknemo pravi utisak o njima. Da nije onih već poznatih mesta gde se odvija radnja, bilo bi teško zamislite sve to ukoliko ne želite da stvarno gledate predsatvu u glavi. Bilo je pokušaja da sve zamislim kao predstavu (što i jeste) ali su mi se tada javljale misli kako li su oni izveli te neke magije, lebdenja i slične stvari koje su sveprisutne u Hari Poter svetu. Zbog toga sam se trudila da sve zamišljam kao na filmu i da uz pomoć mašte dopunim šta mi fali u opisu.

Radnja se odvija nakon 19 godina, tačno tamo gde je i stala na kraju Hari Potera i relikvija smrti, samo što su sada glavni akteri njihova deca. Kao što znamo Hari i Džini imaju troje dece Džejmsa Sirijusa, Albusa Severusa i Lili Lunu, ali se najviše pojavljuje Albus oko koga se vrti priča. Hermiona i Ron imaju ćerku Rozu i sina Hjuga, a Drako Melfoj i njegova žena Astorija imaju sina Skorpijusa. 


Harry Potter i Ukleto dete - dramski tekst čija je radnja dešava 19 godina kasnije



Albus i Skorpijus postaju najbolji drugari kako Albus bude razvrstan u Sliterinu što mu je bio najveći strah i jedan u drugome pronalaze osobu koja ih razume. Obojica neshvaćeni jer su potpuna suprotnost svojih očeva osećaju se kao promašaj i veoma su usamljni. Željni da promene svoj život upadaju u avanturu i to jednu veoma opasnu. Putujući kroz vreme kako bi promenili događaj iz prošlosti, uspevaju da promene i budućnost i to ne samo jednom. Svi znamo da se sa tim ne sme igrati, a to će saznati i njih dvojica. Kako? Pročitajte.  :)  

Iako naizgled potpuno različit od Harija, Albus i te kako liči na njega ali će im obojici biti potrebno vreme da to shvate. Tinejdžerski dani su teški i bez toga da su vam roditelji najpoznatiji čarobnjaci u zemlji zbog čega se i od vas očekuje dosta. U knjizi se dosta govori o tom odnosu između oca i sina, ali i o odnosu među prijateljima, o odanosti i ljubavi. Zanimljivo je videti kako su likovi koje smo voleli odrasli i promenili se, kako su tekle njihove karijere i ljubavni život. Verujem da smo svi to želeli da znamo i bar to nam je ova knjiga donela.

Ponekad mi je bilo teško da pratim posebno kod postavka scene. Svaka scena počinje opisom gde se događa i ko su likovi u njoj. I to izgleda recimo ovako: Hari, Džini, Ron, Hermiona, Drako i Albus se nalaze tu i tu. Nekako mi je ovaj popis imena bio previše pa sam morala da se vraćam da pročitam ponovo da bih mogla da razumem scenu.

Da ne bude da samo kritukujem to što je Ukleto dete napisano kao scenario a ne kao roman, izdvojila sam dva citata kako bi videli da i dijalozi mogu biti preneti poruku i biti zanimljivi. 

Dambldor uvek ima neke dobro savete, pa čak iako je samo portret na zidu. I u ovoj knjizi je imao šta da podeli sa nama:
"Hari, nema savršenog odgovora na ono što nas čeka u ovom nepredvidljivom, uzbudljivom svetu. Savrenstvo je izvan domašaja čovečanstva, izvan domašaja magije. U svakom blistavom trenutku sreće krije se ta kap otrova: spoznaja da će se bol vratiti. Budi iskren prema onima koje voliš, pokaži svoj bol. Patiti je ljudski isto koliko i disati."

Harry Potter i Ukleto dete

"Oni koje volimo nikada nas sasvim ne napuste, Hari. Postoje stvari kojima čak ni smrt ne može ništa. Boja...uspomene...i ljubav."
Zaključak:
Knjiga jeste scenario za predstavu, i jeste samo bleda kopija prethodnih knjiga i likova, ali nam donosi onaj deo magičnog sveta koji nam je nedostajao. Utisci o knjizi su različiti, od toga da je fenomenalna, do toga da ne valja ništa. Ja sam joj dala 3/5 zvezdica na Goodreads-u, ali je svakako preporučujem za pročitati. Draga mi je i jer sam je dobila na poklon od drage osobe, a i upotpunjuje moju Hari Poter kolekciju.


O Autoru:

Džoana Kejtlin Rouling (1965) je britanska spisateljica koja je napisala serijal o Hari Poteru, po kojem je i postala planetarno poznata. Hapisala je i romane za odrasle: "Upražnjeno mesto" i "Zov kukavice", kao i knjige iz Hogvotrske biblioteke - "Fanstastične zveri i gde ih naći", "Kvidič kroz vekove" i "Pripovesti Barda Bidla". Bavi se i humanitarnim radom. Ukoliko vas zanima više o njenom životu pročitajte tekst koji sam napisala o njoj: "Pišu i inspirišu: J.K.Rowling - žena koja je promenila živote dece širom sveta"

Pored Roulingove koja je napisala originalnu priču pomogli su joj Džon Tifani koji je radio režiju i Džek Torn koji je radio dramski tekst. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Dečak od stakla - Donato Karizi

Razum i osećajnost - Džejn Ostin

Lovac na duše - Donato Karizi