Book Tag - Izazivam te

Book Tag je idealan post da se malo više upoznamo i da saznete više o mojim navikama čitanja. Ovaj izazov sam pronašla na blogu Stsh's Book Corner i toliko mi se dopao da nisam želela da čekam da me neko taguje pa sam odlučila da sama odgovorim na ova pitanjca. Ukoliko se i vama dopada ova ideja, pozivam vas da i vi odgovorite na njih. Možete to uradili bilo na svom blogu ili ovde u komentarima.  :)

Book Tag - Izazivam ze

PRAVILA:
* Moraš da budeš iskren/a!
* Ne možeš da ne odgovoriš na pitanje!
* Moraš da taguješ bar još četvoro ljudi!


Koja knjiga je najduže na tvojoj polici nepročitana?


Pretpostavljam da je to "Osetljiva ravnoteža" koju je napisao Rohinton Mistri a koju sam dobila na poklon za rođendan pre par godina. Zanimljiva priča vezana za tu knjigu je da sam je dobila nakon izjave da volim debele i obimne knjige jer smatram da u ovim tanjim priča nema šanse da se razvije kvalitetno. Možda sam bila pod utiskom knjiga Džordža R.R. Martina koje sam upravo završila kada sam to rekla, ali kao posledicu sam dobila verovatno najdeblju knjigu u knjižari. E sada, zašto je nisam još uvek pročitala ne znam jer mi priča nije delovala loše. Ali evo obećavam da ću je pročitati. :D


Koju knjigu sada čitaš, koja je poslednja knjiga koju si pročitao/la i koju knjigu ćeš čitati sledeću?


Jao trenutno čitam mnogo knjiga i nikako da ih završim. Čitam "Ubiti Leonarda da Vinčija" od Kristijana Galvesa, "Christmas to remember od Katie Flynn i "Kvidič kroz vekove" od Džoane Rouling. Poslednju knjigu koju sam pročitala je bila "Dolina straha" od Artura Konana Dojla. Kada pročitam sve ove koje trenutno čitam, planiram da počnem "The Servant Boy" koju je napiala Reesha Goral, a možda i Noćnu školu od K.Dž.Doerti. Nikad se to kod mene ne zna, možda počnem i obe.  :)


Koju knjigu svi vole ali je ti mrziš?


Ne bih baš rekla da mrzim neku knjigu, ali recimo svi vole knjige Paola Koelja dok ja ne. Počela sam da čitam "Na reci Pedri sedela sam i plakala" i nikad je nisam završila. Njegove knjige mi uopšte nisu privlačne i kada mi neka i privuče pažnju setim se ove započete i odustanem. Ima toliko knjiga koje želim da pročitam da bih gubila vreme na ove druge.


Za koju knjigu uporno govoriš da ćeš pročitati ali verovatno nećeš?


Hmmm....verovatno "Kralj mora umreti" od Meri Renolt...nadam se da moj momak neće pročitati ovo s obzirom da mi ju je on kupio. Što je najgore, drugarica koja ju je pročitala kaže da joj se knjiga dopala što deluje ohrabrujuće ali opet ne znam kada će se naći na mojoj listi.


Koju knjigu čuvaš za penziju?


Ja ne znam ni koju knjigu ću čitati sledećeg meseca a ne koju ću čitati u penziji kad budem. Mada mislim da ću tada čitati dečije knjige unucima. Ko će ih naučiti ljubavi prema knjigama ako ne baka penzionerka koja voli da čita.  :D


Poslednja stranica: virneš li pozadi da saznaš kraj ili čitaš redom?


To zavisi od knjige. Nekada čitam redom i uživam u knjizi, a nekada prosto moram da vidim šta će se desiti. Možda ipak češće gvirnem :) . Tako sam gvirnula da vidim kraj dok sam čitala "Na prvi pogled" od Nikolasa Sparksa pa sam se razočarala i razmišljala da kraj uopšte i ne pročitam. Pogađate, na kraju sam ga ipak pročitala. Takođe, dok sam čitala poslednju knjigu iz serijala Igra prestola na netu sam pretraživala sve moguće teorije zavere i spojlere. Nisam želela da propustim nešto a to mi nije umanjilo ni doživljaj čitanja.


Izjave zahvalnost: traćenje papira i mastila ili zanimljiv dodatak?


Zavisi kako su napisane. Ako je ono puko nabrajanje imena i prezimena svih koji su nekako doprineli, počnem pa odustanem. Ali ukoliko je zanimljivo i pisac nam dočara kako su i  koje su te osobe koje su doprinele knjizi i kojima je zahvalan onda volim da čitam. U svakom slučaju, nije traćenje papira i mastila.


S kojim likom iz knjige bi se zamenio/la?


E ovo  je teško pitanje. Htela sa da pomenem likove iz knjiga Filipe Gregori zbog engleskog dvora ali sam se onda setila da nije bilo nimalo sigurno biti žena Henrija VIII. Volela bih da se menjam sa nekim čiji je život zanimljiv ali ne i toliko opasan. Razmišljam se sada između Herkula Poaroa i Šerloka Holmsa. To bi bilo zanimljivo.

Izazivam te



Imaš li knjigu koja te podseća na nešto u tvom životu (mesto, vreme, osobu)?


Hari Poter serijal me podseća na period osnovne škole, na odrastanje i sazrevanje. Imam osećaj da su mi ove knjige pomogle da prebrodim pubertet i da još više zavolim čitanje. Na neki način bile su moj beg od stvarnosti, loše ocene ili svađe sa roditeljima. I dan danas kada se loše osećam imam potrebu da pročitam bar neki deo Hari Potera ili da bar odgledam film. Ovaj serijal će uvek biti deo mene i želela bih da nekada u budućnosti i moja deca zavole ove knjige. Za sada ću biti mirna ako bar bratanice navučem. :D


Koja knjiga je bila s tobom na najviše mesta?


Ne znam jer uglavnom knjige ne čitam mnogo dugo da bih imala prilike da ih nosim sa sobom, ali sudeći kako mi izgledaju Hari Poter knjige i koliko sam ih puta čitala nije isključeno da sam ih nosila sa sobom na više mesta. Knjige koje ponesem na more uglavnom i pročitam tamo tako da nemaju prilike da šetaju više.


Lektira koju si mrzeo/la u srednjoj školi ali je ispala dobra posle dve godine?


Oduvek sam volela da čitam, ali mi lektire nikada nisu bile privlačne. Sada recimo razmišljam da pročitam neke od lektia koje sam propustila. Malo mi je krivo što "Anu Karenjinu" nisam pročitala do kraja, dok neke ne bih čitala ponovo. Uglavnom ne čitam ponovo knjige koje mi se nisu dopale. "Rani jadi" od Danila Kiša su mi možda najomraženija knjiga ikada. Ako neko može da mi objasni zašto voli tu knjigu volela bih da čujem, ali ipak ne verujem da bih je pročitala ikada više.


Polovne ili nove knjige?


Ne pravim razliku. Kada sam bila mlađa obožavala sam da odem u biblioteku, razgledam knjige i čitam opise iza knjige. Privlačile su me stare knjige koje pokazuju da su čitane više puta i nisu imale poseban dizajn korica. To mi je bilo merilo da je knjiga dobra. A onda sam počela da kupujem knjige i zaljubila sam se u divne korice. Tako da volim i nove i polovne knjige. Sve može kod mene.  :)


Jesi li čitao/la neku knjigu Dena Brauna?


Sveee. Pročitala sam sve njegove knjige i jedva čekam sledeću koju trenutno piše. Den Braun je, inače, jedan od mojih omiljenih pisaca. Sviđa mi se njegov stil pisanja. Dinamičan je i otkriva nam dosta stvari o istoriji, teorijama zavere, tajnim društvima i simbolima. Omiljena knjiga Den Brauna mi je "Izgubljeni simbol" a poslednja koju sam pročitala je "Inferno".


Da li ti se nekada film dopao više od knjige?


Uglavnom mi se knjige više sviđaju od filmova. Sviđa mi se film "Dragi Džone" ali još uvek nisam pročitala tu knjigu od Nikolasa Sparksa pa ne bih baš mogla da kažem da li je bolji od knjige. Mada, sada kad razmislim, iako nisam pročitala mnogo knjiga o Šerloku Holmsu, BBC-ijeva serija Sherlock mi je prosto genijalna. Ne znam da li išta može biti bolje od nje.


Da li si zbog neke knjige bio/la gladan/na, isključujući kuvare?


Da li se računa kada kupim knjigu pa nemam da jedem? :D  Ili kada čitajući pregladnim? Ne mogu da se setim nijedne konkretne knjige, ali verovatno se to dešavalo ako je hrana lepo opisivana. Posebno poslastice.


Čiju ćeš preporuku za čitanje knjiga uvek prihvatiti?


Nemam neku posebnu osobu od koje prihvatam kritike. Najviše volim da pročitam o čemu se radi u knjizi pa da onda odlučim. Neretko me prvo zainteresuju korice, ali opis prevagne. Prateći blogove i stranice na instagamu zainteresovala sam se za neke knjige i jedva čekam da ih pročitam. Bookstagram je stvarno mesto gde stanuju inspiracija i kreativnost.


Nadam se da sto me sada upoznali malo bolje i da su vam odgovori bili zanimljivi. Ja sam shvatila da volim da odgovaram na ove tagove tako da ih možete očekivati i ubuduće.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Dečak od stakla - Donato Karizi

Razum i osećajnost - Džejn Ostin

Lovac na duše - Donato Karizi