Game of Thrones - Gozba leda i vatre - jela sa Severa - deo 3

Nakon recepata sa udaljenog i hladnog Zida, idemo malo južnije da vidimo šta se to jede po Vesterosu. Prva sledeća stanica nam je Sever. Verujem da je dom kuće Stark, Zimovrel (Winterfell), i njihovih vazala posebno interesantan. Severnjaci sa njihovim drugačijim mentalitetom od recimo južnjaka, uvek su bili nekako drugačiji i na neki način odvojeni od ostatka Vesterosa. Da li je to zbog hladnoće ili hrane koju jedu?

Sever je ogroman region, veliki koliko i ostali regioni u Vesterosu zajedno i samim tim i veoma bogat hranom. Na trpezi Severnjaka se mogu naći pečenja, korenasto povrća i pečenih jela. Jabuke, bobice, razne kaše i raznovrsnost morskih plodova. Preko pomorske trgovine sa ostalim delovima zemlje, na njihovoj trpezi se može naći raznovrsna hrana i iz drugih regiona. Možda zato Sansa toliko voli kolače sa limunom?

Na Gvozdenim ostrvima se uglavnom jedu riblje i krablje čorbe, nezačinjeno meso i crni hleb. Kao i sve ono što uspeju da ukradu od ostalih.


Game of Thrones

Piletina u medu


Ovo jelo toliko deluje srednjovekovno da je šteta da ga ne podelim sa vama. Kada pomislimo na srednji vek svima nam je na pameti meso i to uglavnom cele životinje koje oni rukama komadaju i jedu. Kada sam videla ovu sliku celog pileta baš me je na to asociralo.

Game of Thrones



Pre par godina kada sam bila u Španiji prisutvovala sam jednoj predstavi koja je ličila na srednjovekovni turnir. Pored svih tih borbi i mačevanja, bilo je i hrane i to pile. Možete zamisliti taj osećaj kada pred vama donesu celo pile (malo doduše) i nikakv pribor za jelo. Baš srednjoveovni osećaj.  :D


Game of Thrones


Nakon pečenja prelazimo na nešto slađe. :)

Pečene jabuke iz 17. veka



Game Of Thrones


Obično ne volim pečeno voće. Dođe mi nekako previše slatko i obično izbegavam takve torte i kolače. Ali volim jabuke (u lenjoj piti recimo)  ili sa cimetom.....mmm...

Igra prestola


Cimet bih mešala sa svime, tako da mi se ovaj recept baš dopao. A i moraju svi kolači da budu sa voćem...ko je još čuo da su u srednjem veku jeli čokoladu?

Za kraj sam ostavila još jedan dezert, i to dezert koji se sada može smatrati zdravom hranom.  :)

Ovseni kolač



Igra prestola


A na ovoj slici možete videti kako izgledaju srednjovekovni, ali i moderni ovseni kolači.

Game of Thrones


Game of Thrones

Sviđa mi se kod ove knjige što su uglavnom date i moderne verzije jela. Možemo da vidimo kako su se menjale navike u kuvanju, ali u ukusima. Zanimljivo je da iako je ovo knjiga recepata povezana sa epskom fantastikom, takođe je na neki način i udžbenik iz istorije. :)





Коментари

Популарни постови са овог блога

Dečak od stakla - Donato Karizi

Lovac na duše - Donato Karizi

Razum i osećajnost - Džejn Ostin