Hogvortska Biblioteka - J.K.Rouling

Još jedna u nizu poslastica iz magičnog sveta, i ovog puta iz pera Džoane Rouling. Hogvortska biblioteka nam dolazi kao komplet od tri knjige: "Pripovesti Barda Bidla", "Kvidič kroz vekove! i "Fantastične zveri i gde ih naći". Objavljene su 2008. god u Britaniji a kod nas ih objavila Čarobna knjiga 2014. Sramota me priznati, ali ja sam ih tek skoro pročitala.

Knjige su jako lepo i kvalitetno urađene, sa prelepim dizajnom. Vidi se da je puno pažnje posvećeno detaljima i ilustracijama koje je sama Džoana crtala i priložila. Imaju oko stotinak stranica, margine i font su veliki i dosta je ilustracija, tako da se knjige čitaju baš brzo. Rekla bih idealno da se školarci uvedu u priču.  :) 


Knjige iz Hogvortske biblioteke


Ono što je posebno interesantno u vezi ovih knjiga je što sav prihod od prodaje ide u humanitarne svrhe. U pitanju su organizacije "Comic Relief" i "Lumos" a novac pomaže ugroženoj deci i zbrinjavanju beskućnika. Svakom kupovinom ovih knjiga znate da ste pomogli još nekom, a ne samo autoru.


Pripovesti Barda Bidla - S komentarima profesora Albusa Dambldora

Moja omiljena knjiga iz ovog kompleta je definitivno knjiga koja sadrži magične priče i bajke za decu čarobnjaka (i normalaca). Knjiga je napisana tako da stvarno imate osećaj da ste deo magične zajednice. Posebnu draž daju komentari Albusa Damblodra nakon svake priče. Uz komentare i pouke u stilu Dambldora saznaćemo više o istoriji čarobnjčkog sveta ali i shvatiti bolje same bajke. Na početku knjige je dato objašnjenje razlika između normalskih i čarobnjačkih bajki. Ovo je jedna od njih:

"U normalskim bajkama, u korenu nedaće koje muče našeg junaka ili junakinju čuči magija - zla veštica je otrovala jabuku, proklela princezu na stogodišnji san, ili pak pretvorila princa u grozomornu zver. U pripovestima Barda Bidla, međutim, susrećemo se s junacima i junakinjama koji umeju da izvode čarolije, ali im je ipak teško da reše sopstvene probleme, baš kako i nama. Bidlove priče su pomogle mnogim generacijama čarobnjčkih roditelja da svovjoj deci objasne veliku životnu istinu: koliko magija rešava probleme,  toliko ih i izaziva."


Pripovesti Barda Bidla - Hogvortska bibilioteka



Kvidič kroz vekove - Kenilvorti Visp

"Kvidič kroz vekove" je prava knjiga za dečake. Napisana u stilu sportske knjige i sadrži sve moguće informacije o kvidiču. Ukoliko ste želeli da saznate više o ovom drevnom sportu i njegovoj istoriji, poznatim timovima i njihovm igračima, ova knjiga mora da se nađe na vašoj listi čitanja. Iako sam rekla da je za dečake, i devojčice mogu uživati u njoj. Meni je recimo bilo zanimljivo da čitam o istoriji ovog sporta, dok mi je malo dosadno bilo da čitam o timovima ili poznatim pokretima i strategiji.

Zanimljivo je da se u početku umesto zlatne skrivalice koristila jedna ptičica koja jako brzo leti i teško ju je uhvatiti. Usled raznih problema da ptičica odleti ili je ne uhvate danima, kao i činjenice da je bila na ivici istrebljenja, počela se koristiti loptica. Čitavu evoluciju lopti, metli, pravila pa ča i terena za kvidič možete pročitati u ovoj knjizi. Na ovoj slici možete videti evoluciju Kvalfa. :)


Kvidič kroz vekove - Hogvortska biblioteka


Fantastične zveri i gde ih naći - Salamander Skamander

Kako je film izašao skoro, tako je ova knjiga trenutno najpopularnija. Ono što će možda razočarati čitatelje/gledatelje je da su knjiga i film potpuno drugačiji. Knjigu "Fantastične zveri i gde ih naći" moramo posmatrati kao udžbenik koji se koristi u nastavi u Hogvortsu. Sadrži opise i karakteristike različitih zveri, magijskih stvorenja i bića koje su navedeno po abecednom redu. Znači nema nikakvu radnju i zaplet, već samo klasifikaciju magičnih stvorenja. Dok je čitate imate osećaj da učite za svoj O.Č.N. (osnovni čarobnjački nivo) ispit. Na početku knjige se spominje Njut Skamander i neki istorijski podaci kako je došlo do klasifikacije zveri i to je baš zanimljivo. Neke od opisanih zveri su nam već poznate ali za dosta njih saznajemo po prvi put. Ono što ovu knjigu čini posebnom su razne stvari koje su Hari i Ron dopisivali perom, verovatno u vreme dosade na času. :)

Ko želi zaplet kao iz filma, može da pročita scenario za film koji je skoro izašao pod istim imenom "Fantastične zveri i gde ih naći". Nisam čitala ovaj scenario, ali me ni prethodni "Hari Poter i Ukleto dete" nije preterano oduševio kao što se mogli da pročitate. Ipak ja više volim romane, dok scenarija i ne toliko. 

Fantastične zveri i gde ih naći - Hogvortska biblioteka



Prosto je fascinantno kako je Džoana razradila sve do najsitnijih detalja. Ne samo da nam je podarila priču o čarobnjaku Hariju, već nam dozvoljava da pomoću ovih knjiga zađemo dublje u svet koji je kreirala za nas. Koliko puta ste pomislili kako neka knjiga koju naši junaci čitaju deluje zanimljivo i poželeli i vi da je pročitate? Ja dosta puta. Recimo knjigu koju bih najviše volela da pročitam je Istorija Hogvortsa i nekako se i dalje nadam da će Džoana da izda i nastavak Hogvortske biblioteke. Zamislite koliko bi bilo dobro da se u nastavku nađu Istorija Hogvortsa ili Istorija Magije, Napitci i Knjiga čini. Iskreno se nadam da će se to desiti nekada.  :)

Koje bi vi knjige voleli da čitate u Hogvortskoj biblioteci?  (ako ikada bude nastavka)  :)





Коментари

Популарни постови са овог блога

Dečak od stakla - Donato Karizi

Razum i osećajnost - Džejn Ostin

Lovac na duše - Donato Karizi